DET BLE FREDRICSON-SEIER I ÅR IGJEN

To ganger har Norwegian Horse Festival arrangert Gjelsten Holding 3* GP i sprangridning. Begge ganger har vinneren hatt Fredricson til etternavn. Mens fjorårets vinner, Peder, satt på badet på Grevlunda i Skåne og fulgte med på live sin telefon, så var det storebror Jens som trakk det lengste strået over en krevende Grand Prix-bane på Norges Varemesse i Lillestrøm.

31 ryttere tok fatt på Andres Hafskjold og Terje Olsen Nalums bane lørdag kveld. Foran en fullsatt sal var det åtte ryttere som klarte første runde helt uten feil. Blant disse var to nordmenn, Geir Gulliksen og Fredrik B. Seim fra Norge. 

Den som red raskest i omhoppingen, uten å rive et eneste hinder, var svenske Jens Fredricson på storthoppende Karmel van de Watering. En 10 år gammel hingst som eies av Lövsta Stutteri i Sverige. 

Jens, som til daglig er stallsjef og spranglærer på Flyinge var veldig fornøyd etter at seieren var sikret. 

– Det er en stund siden du har vunnet på 3* internasjonalt nivå – er du tilbake i hetluften nå – med denne hesten: – Det kjennes så, sier han med et lurt smil. 

– Dette var moro og jeg er veldig glad for denne seieren, sier den sympatiske og kunnskapsrike 52-åringen som nylig fikk en av hestesportsveriges hederspriser for sin innsats for sporten og ikke minst unghestene, gjennom mange år. 

– Hva syntes du om spørsmålene som ble stilt på kveldens bane?

– Det var en veldig bra bane på dette nivå. Den krevde en hest som er både lydig og som har kapasitet og som er forsiktig. Banen var helt super, sier mannen som red på det svenske laget som ble nummer seks da OL ble arrangert i London i 2012. 

– Den hesten du sitter på. En tøff og storhoppende hingst. Brukes den i avl og hva er planen framover?

– Den er tilgjengelig på frossen sæd fra Lövsta Stutteri utenfor Stockholm. Vi brukte store deler av desember på å tappe for sæd og fryse ned, så om noen vil ha en bra hingst til sin hoppe er det bare å kontakte Lövstad, ler Jens. 

Hesten skal ikke starte i Gøteborg til helgen og ikke stå til naturlig bedekning i år. 

– Dette var hans første start for året og den ble jo bra. Nå tenker vi Herning før vi starter utendørssesongen i Arezzo i Italia. Så håper jeg å få ri på det svenske Nations Cup(NC)-laget i Drammen i mai. Det er alltid moro å komme til Norge på stevner. Om jeg gjør det bra der så er NC-laget i Falsterbo et bra mål videre, mener Jens Fredricson. 

– Du har ridd på AEG-tidligere – dette er jo samme showet som bare har byttet lokasjon. Hva synes om den nye arenaen?

– Dette er et helt fantastisk stevne. Med alt under ett tak, god plass og en herlig stemning både blant arrangører og publikum. Dette stevnet vil jeg anbefale til alle. Lokalitetene er supre med god plass på alle arenaer og oppvarmingen. Ja, dette opplegget er bra. Dette er et stevne jeg virkelig håper har kommet for å bli, sier svensken som allerede tidlig søndag morgen satte hestene på bilen og satte kursen mot Flyinge i Sverige der han har sin base. Da vi når han på telefon er det Gøteborg som flimrer forbi i regnet.

Andreplassen gikk til Nederland og Jur Vrieling, mens britiske Nick Benterman ble nummer tre. Den franske OL-mesteren Kevin Staut havnet på plassen utenfor pallen denne gangen. 

De norske rytterne i omhoppingen måtte begge se bommer falle, men de leverte strålende runder som man kan bygge videre på. Det samme kan man si om flere unge norske ryttere som red hovedrunden med et ergelig riv. Med enda mer rutine på dette nivå vil det ikke være lenge før vi ser både Ingrid Gjelsten. Pål Flam og Solveig Fotland Newermann høyere oppe på resultatlistene. 

Tekst og foto: Anton Granhus

Share this: