top of page

JULEPYNT I STALLEN

Det oppstår en helt spesiell julestemning med hester, halm, granbar og rimfrost på vinduene. Agria Dyreforsikring skriver her om noen fallgruver du bør unngå.

Det er få ting som skaper mer julestemning enn lukten av høy og varmen som treffer deg i det du går inn døren til en julepyntet stall. Likevel er det en del ting du bør tenke på når du pynter stallen til jul.


Unngå levende lys

Tente lys er stemningsfulle hjemme i stua, men hører ikke hjemme i stallen. Det er mange lettantennelige materialer i stallen og stallvegger, og en gnist kan fort føre til en fatal brann. Det er vanskelig å få ut hester fra en brennende stall, en hest som har panikk vil ofte søke tilbake til "tryggheten" i boksen.


Velg riktig julebelysning

Lyslenker er trivelig, men kan kortslutte i fuktige omgivelser og forårsake brann. Pass på at du har en lyslenke som tåler kulde og fuktighet, og ikke glem å kontrollere belysningen med jevne mellomrom. Husk at utebelysning er det beste å bruke i stallmiljøer.


Julepynt kan gi alvorlige skader

Glitter og julekuler kan skape problemer for nysgjerrige hester som vil undersøke og smake på alt. Hvis hesten får i seg noe fremmedlegeme kan det i verste fall sette seg fast og skade tarmen. Julekuler av glass kan gi stygge kuttskader hvis de går i stykker.


Unngå barlind

Unngå å bruke barlind som pynt i stallen! Planten inneholder alkaloidet taksin, som er svært giftig og i verste fall kan være dødelig for hester. Hester liker dessverre attpåtil smaken veldig godt. Barlind skiller seg ut fra vanlig gran ved at den er liten med buskaktig vekst. Den mangler kongler, har små røde bær, og flate, spisse, mørkegrønne barnåler.


Finn gode alternativer

Det finnes heldigvis gode alternativer hvis du vil gjøre det julefint i stallen! Vanlig gran eller furu er lett å få tak i, og gir en hyggelig lukt i stallen. Julepynt og halm kan være hyggelig å pusle med. Epler, appelsiner med kryddernellik, knekkebrød og pepperkaker i røde bånd skaper julestemning uten å være farlige for hester eller andre dyr.


God jul!


Les mer på Agria sine nettsider


bottom of page